ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО между ИСПА и ОНАТ

ДОКЛАД НА АДВ.ВЕНЕЛИН СЛАВЧЕВ* за проведения на 18 и 19 януари 2014 година в Хамамет /Тунис/ семинар – ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО между ИСПА и ОНАТ

На 18 и 19 януари 2014 г. в курорта Хамамет в Тунис се проведе семинар на европейски и тунизийски адвокати по наказателно право под мотото „Гледни точки по евро-тунизийските проблемите на наказателното право.” На един от колоквиумите, посветен на прилагането на наказателните разпоредби по отношение на политическите престъпления участвах в качеството си на  член на САК и член на Клуба на адвокатите-франкофони. Лекцията, изнесената от мен бе на тема „Политическите престъпления и колективната отговорност ”.

На този семинар, който всъщност бе съставен от няколко отделни семинара по различни теми на наказателното право,  присъстваха най-изявените адвокати на Тунис, както и видни членове на Парижката адвокатска колегия.

В семинарите взеха участие и председателят на Адвокати без граници /Франция/ г-жа Катрин Мабий, вицепрезидентът на Европейската асоциация на адвокатите г-жа Моник Стенжел, председателят на Тунизийския висш адвокатски съвет Мохамед Фадел Махфуд, Бертран Дебоск – президент на Комисията по европейските и международни въпроси към Националния съвет на адвокатските колегии на Франция, Фредерик Душе – председател на екипа на Проекта за сътрудничество между ИСПА и ОНАТ. Присъстваха като гости и много адвокати – бивши ръководители на Френската и Парижка адвокатски колегии, както и гости от чужбина – Белгия, Нигер, Брега на слоновата кост, Египет и пр.

Цялата организация на това събитие бе под егидата на „Адвокати без граници” /Франция/ със седалище в гр.Тулуза, както и със сътрудничеството на Висшия адвокатски съвет на Тунис и ИСПА. Целият семинар  бе разделен на отделни пленери – три проведени на 18 януари и три – на 19 януари 2014 г.

Моят доклад, посветен на политическите престъпления и наказателната отговорност за тях, бе в третия пленер, проведен на 18 януари 2014 г. следобед. Този доклад, както и докладът ми за Спецификата на етиката на адвокатите, упражняващи наказателно право влязоха впоследствие в материалите на семинара. За съжаление поради закъснението, с което започна пленерът на 19 януари – в 10.30 часа, вместо в 9.00 часа, и поради заминаването ми от Тунис около обяд, не можах да прочета втората приготвена от мен лекция за „Етиката на адвоката според Етичния кодекс на адвоката в реп.България”.

В неформални срещи с гости на семинара се запознах с председателя ня „Адвокати без граници” /Франция/ адвокат Катрин Мабий, с вицепрезидента на Европейската асоциация на адвокатите – адвокат Моник Стенжел, с нашия колега от Парижката адвокатска колеегия Иван Панев /един от организаторите на семинара/, с познатия много добре и у нас бивш председател на Парижката адвокатска колегия адвокат Бернар Ватие, с директора на  Висшето училище на адвокатските съвети към Апелативния съд във Версай адвокат Беноа Дюмонте,  с вицепрезидента на Международната асоциация на младите адвокати Дирк Нуйтс, с бившия председател на Висшия адвокатски съвет на Нигер Муса Колибали, както и с редови адвокати от адвокатските колегии на Париж и Белгия.

Отделно от това проведох и неформална среща с председателя на Висшия адвокатски съвет на Тунис адвокат Мохамед Фадел Махфуд. От името на  Висшия адвокатски съвет на реп.България и от името на Клуба на адвокатите-франкофони предложих на колегата Махфуд да положим началото на сътрудничество между нашите два висши адвокатски органа. Оказа се, че проблемите, които стоят за решаване пред адвокатите на Тунис са почти идентични с тези, които стоят и пред българската адвокатура. В Тунис предстои изработването на нов Закон за адвокатурата, тъй като старият закон от 2011 г. в момента не удовлетворява голямата част от адвокатите в тази страна. Освен това нашите колеги от Тунис като че ли вече са с една крачка напред пред нас, тъй като на 17 януари 2014 г. при приемане на новата Конституция на Тунис в главата, посветена на съдебната система и в частност на адвокатското съсловие, бе приет принципа на имунитета на адвоката от наказателно преследване в отношенията си с клиентите.

Накрая искам да подчертая, че по време на всичките ми срещи с колеги от Тунис, Франция и пр. изпратих и покана за присъствие на семинара на Международния съюз на адвокатите, който ще се проведе на 28-30 юни 2014 г. в София по темата „Лекарската грешка”

 *адв.Венелин Славчев – настоящ член на Софийската адвокатска колегия, член на клуба на адвокатите франкофони, както и бивш председател на Асоциацията на младите адвокати в България

Share Button